Fasete

Uz moderna dostignuća u stomatologiji korigujemo gotovo svaki problem vezan za estetiku

Zakažite pregled

FASETE

Fasete ili viniri (eng. veneers) su nadogradnja za prirodne, uglavnom zdrave zube, u vidu tankih pločica koje se postavljaju na prednju stranu zuba, radi unapređivanja izgleda, a delimično i funkcije zuba. Fasete su nastale u rano doba Holivuda kao metod za privremeno poboljšavanje izgleda zuba glumaca, a od 90-ih godina prošlog veka, sa dolaskom snažnih kompozitnih materijala, fasete su postale dobar izbor za otklanjanje mnogih nedostataka.

Zašto se koriste fasete?

Fasete se koriste za promenu boje, ali i za promenu položaja i oblika zuba. Kada imate problema sa sitnim i malim zubima, fasete su tu. Ukoliko imate okrnjene zube, zube koji su problematično stradali ili ukoliko imate velike razmake među zubima, fasetama se mogu rešiti vaši problemi.

Za razliku od keramičkih faseta koje su nešto skuplje i koje se modeluju van ustiju, kompozitne fasete se izrađuju u jednoj poseti, a procedura se zasniva na tome da se lepljenje kompozita odvija tako što se direktno na zub nanosi materijal.

One se rade bez brušenja zuba, uz pomoću znanja i iskustva stomatologa i osećaja za estetiku.

Kakve vrste faseta postoje?

Fasete mogu biti izrađene od kompozita (bele plombe) ili od keramike.

Kompoztine fasete su dobro i brzo rešenje, izrađuju se u jednoj poseti stomatologu, direktno u ustima pacijenta. Mana ovih faseta je što vremenom mogu da promene svoju boju zbog hrane i pića koje konzumiramo. Nova i mnogo superiornija vrsta ovih faseta su Edelweiss fasete – fabrički gotove fasete, koje poseduju mogućnost da se potpuno prilagode obliku, veličini i boji koju pacijent želi na svojim zubima.

Keramičke fasete, kao što i samo ime i kaže, izrađuju se od keramike i za njihovu izradu je potreban duži vremenski period. Nakon delimičnog brušenja zuba, uzima se otisak na osnovu kojeg tehničar izrađuje fasete. One su potpuno postojane što se tiče njihove boje, ali su i višestruko skuplje.

Fasete su veoma često najbolje estetsko rešenje kako bi se dobio idealan osmeh. Ukoliko, uz to, imate i zube koje treba izbrusiti i popraviti, fasete su mnogo bolji izbor od pukog izbeljivanja zuba.

Kompozitne ili keramičke fasete?

Pitanje koje se često javlja kod izbora faseta je ,,A koje su bolje, keramičke ili kompozitne fasete?”. Odgovor nije tako jednostavan uzimajući u obzir da obe vrste obavljaju istovetnu funkciju.

Keramičke imaju duži vek trajanja, lakše se prilagođavaju izgledu ostalih zuba i duže održavaju boju. Kompozitne se lakše ugrađuju, potrebno je manje brušenja ali stavka koja im ide najviše u korist jeste cena.

Da li je ugradnja faseta bolna?

Da bi se uopšte počelo sa procesom ugradnje potrebno je malo ,,pripremiti teren”. To podrazumeva da se veći zubi moraju obrusiti kako bi se doveli u željeni oblik.

Brušenje nije preterano bolan osećaj i više je u granicama neprijatnosti pošto govorimo o brušenju do 0,5mm. Brušenje kao priprema praktično predstavlja jedini deo ovog procesa koji bi mogao izazvati neku manju neprijatnost. Sve ostalo je u potpunosti bezbolno.

Ugradnja faseta se može raditi na jednom ili više zuba i cena se formira u skladu sa tim jer se naplaćuje po zubu. Opšta preporuka je da se fasete odrade na svim vidljivim zubima kako bi se boja lakše uklopila.

Kako održavati fasete?

U suštini, održavanje faseta ili vinira nije mnogo komplikovano. Potrebno je da imate mekanu četkicu za zube, tečnost za ispiranje usta i konac za zube.

Potrebno je da se pridržavate sledećih pravila:

  • Ne žvaćite led i ne grizite nokte
  • Redovno perite zube i koristite konac.
  • Bar dva puta godišnje neka vam stomatolog očisti i ispolira zube
  • Smanjite konzumiranje namirnica koje mogu prebojiti kompozit (Coca-Cola, kafa, čaj)
  • Izbegavajte da grizete čvrstu hranu kao što su bademi ,šargarepa, jabuka već seckajte na manje komade i koristite bočne zube za žvakanje

Karijes i kamenac su problemi koji se mogu pojaviti kako na samom zubu,tako i na fasetiranom zubu. Zato je jako bitno redovno prati zube i koristiti tečnost za ispiranje usta. Obično savetujemo pacijentima da koriste i tzv. vodeni konac za zube. Uredna higijena zuba je pola zdravlja jer oni koji ne vode računa o oralnoj higijeni često dožive propadanje zuba.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA