Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi hirurškim lečenjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje.

Zakažite pregled

ORALNA HIRURGIJA

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi vađenjem zuba, uklanjanjem lezija oko korena zuba i hirurškom korekcijom gingivalnih i koštanih defekata. Ovi zahvati se najčešće rade u lokalnoj anesteziji.

Oralna hirurgija je oblast stomatologije, koja kod pacijenta obično izaziva nelagodnost i strah, a istina je da uz adekvatnu anesteziju i uputstva, kojih se pacijenti moraju pridržavati posle intervencije, nelagodnost vezana za intervenciju i postoperativni oporavak, mogu biti svedene na minimum.

Sa druge strane, uz pomoć oralne hirurgije mogu da se otklone razne tegobe, koje pacijenti imaju zbog zuba, a ponekad je i poslednja nada da se neki zub sačuva. Neke od tih intervencija su vađenje impaktiranog umnjaka, apikotomija korena zuba, režanj operacija, kao i razne intervencije na koštanom i mekom tkivu, koje obuhvataju i ugradnju implantata.

Vađenje (ekstrakcija) zuba

Ova hirurška intervencija podrazumeva odvajanje zuba iz zubne čašice i uklanjanje iz nje apsolutno bezbolno. Pored rutinskog vađenja zuba nekad je neophodno i hirurško vađenje zuba i impaktiranih umnjaka.

Operacija umnjaka (hirurško vađenje umnjaka)

Umnjaci niču neko vreme nakon svih ostalih zuba, tako da ponekad ostaju bez prostora. Tada mogu vršiti pritisak na ostale zube i dovoditi do njihovog pomeranja, sto je najčešći uzrok vađenja umnjaka. Drugi razlog za njihovo uklanjanje je nepristupačnost, zbog koga je čišćenje otežano, pa se razvija ili upala okolnih tkiva (perikoronitis), ili karijes.

Treći razlog može biti njihovo delimično nicanje, zbog cega između umnjaka i desni počinje da se zadržava hrana, što takođe dovodi do upale. Umnjaci mogu biti u različitim položajima, što određuje težinu intervencije.

Savremena stomatologija odgovarajućim hiruškim postupcima i primenom lokalne anestezije, omogućava bezbolne oralno-hiruške intervencije sa minimalnom traumom.

Apikotomija (resekcija korena zuba)

Apikotomija predstavlja hirurški zahvat kojim se uklanja vrh korena zuba zajedno sa infekcijom na njemu, sam postupak podrazumeva i obavezno lečenja kanala korena zuba, odakle se infekcija i prenela na vrh korena.

Frenulektomija

Mala hirurška intervencija koja se najčešće sprovodi kod pacijenata koji imaju dijastemu (razmak) između gornjih prednjih zuba. Frenulum je sluzokožni nabor koji povezuje usne,obraze i jezik sa viličnom kosti.

Kada je prerazvijen može da ima negativne posledice po zdravlje zuba i desni. Frenulektomija se najčešće vrši u saradnji sa ortodontom ili parodontologom.

U slučaju prerazvijenosti jezični frenulum može prouzrokovati probleme u ishrani i govoru, pa se preporucuje njegovo uklanjanje.

Augmentacija kosti

Gubitak zuba sa sobom nosi i gubitak okolne kosti, što je nepovoljno sa stanovišta ugradnje implantata. Sa funkcionalnog i estetskog aspekta, da bi se ostvarili optimalni rezultati, gotovo uvek je neophodno primeniti augmentaciju, pre ili u toku ugradnje implantata. Jedan od razloga je obezbeđivanje koštane potpore implantu, kako bi podneo opterećenje pri funkciji.

Drugi razlog je estetski,jer nam je potreban prirodan oblik zubnog luka i mekih tkiva, što nam omogućava jedino dovoljna količina kosti. Augmentacija se može izvesti primenom autologne (sopstvene) kosti ili biomaterijala, a nekada i kombinovanjem.  Autologna kost se uzima sa različitih mesta, najčešće sa donje vilice u predelu umnjaka.

Nivelacija grebena

Nivelacija grebena spada u preprotetski hirurški postupak gde se bezubi vilični greben podiže na nivo pre spuštanja, odnosno lepo zaravnjuje. Najčešće se radi kod pacijenata kojima je indikovana neka od proteza ili fiksni protetski rad.

Cistektomija (operacija viličnih cisti)

Ciste predstavljaju patološke šuplje prostore, ovalnog ili kruškolikog oblika, obložene su vezivno – tkivnim omotačem koji je sa unutrašnje strane prekriven epitelom. Ispunjene su tečnim do kašastim sadržajem. Javljaju se najčešće u koštanom tkivu vilica, a mnogo ređe su u mekim tkivima predela lica i vrata.

Ciste rastu različitim tempom, a mogu svojim rastom da ugroze susedne zube,sinuse, nos ili da dovedu do frakture vilice.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA