Plombe

Uz moderna dostignuća u stomatologiji korigujemo gotovo svaki problem vezan za estetiku

Zakažite pregled

PLOMBE

Plombe su estetske nadoknade koje se sve češće koriste u savremenoj stomatološkoj praksi. Indikovani su u slučajevima kada je karijes uznapredovao i razorio zubnu krunicu, naročito bočnih zuba, kao i kada se, nakon uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet ne može adekvatno sanirati klasičnom plombom.

Nadoknada zubne supstance keramikom, danas predstavlja apsolutni trend u svetu. Uzimanjem otiska zuba i izradom u laboratoriji ili prostim skeniranjem i kompijuterski izrađenom nadoknadom, mi danas možemo sanirati svaki karijes i da bez bojazni omogućimo pacijentu komfor i opustenost prilikom zvakanja.

Kako se izrađuju keramičke plombe?

Keramičke bele plombe (inlay, onlay, overlay) su izradjene od porculana odnosno keramike. Indikacija je kod izrade velikih plombi. Trajnije su u odnosu na bele plombe zbog karakteristika materijala, te se više indikuju u regiji bočnih zuba. Proces izrade podrazumeva uzimanje otiska i izradu keramičke bele plombe u zubnoj tehnici, da bi se nakon toga postavile na zube.

Zašto su obične bele plombe nedovoljno dobro rešenje?

Standardne bele plombe (ranije su se koristile amalgamske sive), mogu biti manje ili više tehnološki napredne, u smislu da mogu sadržati nano čestice ili keramiku. Zajedničko im je da poseduju gustinu plastelina i da postaju tvrde tek posle nanošenja u slojevima i posvetljavanja lampom.

Sve kompozitne plombe se vremenom menjaju, popuštaju po spojevima, pucaju, menjaju boju i ponekad ispadaju, a to je posledica samog sastava i procedure izrade. Prilikom posvetljavanja kompozitne plombe lampom tj. njenjog stvrdnjavanja dolazi do kontrakcije plombe i popuštanja spoja izmedju plombe i zuba, a što je veća plomba (tj. što je veći kavitet na zubu), to je procenat skupljanja buduće plombe veći.

Velika oštećenja

Kada je veliki deo zubnog tkiva oštećen, ne mogu se nadoknaditi kompozitom već je neophodno koristiti čvršći material. Ranije su se veliki ispuni stavljali pod krunicu (zubnu navlaku). Korišćenje nove tehnologije i savremenih načina izrade, olakšalo nam je i omogućilo jednostavnu izradu keramičkih plombi. Keramička plomba omogućava nam da zbrinemo oštećen zub sa što manje uklanjaja preostalog zdravog zubnog tkiva.

Dugotrajnost
Tokom godina kompozitni materijali imaju tendenciju da se smanjuju, samim tim ugrožavaju i rubno prijanjajne. Keramičke plombe su stabilne i obezbeđuju veću dugogtrajnost.

Zubni Inleji i Onleji

Zubni inleji i onleji koriste se za popravku zuba koji su blago do umereno zahvaćeni karijesom. Oni se takođe mogu koristiti za restauraciju zuba koji su napukli ili polomljeni, ako šteta nije toliko velika da zahteva postavljanje cele krunice.

Inleji se najčešće izrađuju od keramike ili od metala (mada u današnje vreme retko). Glavna razlika između inleja i plombe jeste, pored materijala od kojeg se izrađuje, i to što se inlej izrađuje van usta.

Zbog toga su za izradu inleja neophodne barem dve posete stomatologu. U prvoj poseti uklanjaju se karijesne mase i priprema se zub za inlej. Zatim se uzima otisak. Na osnovu otiska tehničar u laboratoriji izrađuje inlej koji se zatim, u drugoj poseti, cementira u ustima pacijenta.

Zubni onleji se koriste u slučajevima kada karijes zahvati veću površinu zuba i kad je potrebno nadoknaditi veći deo zubne krunice.

Postupak postavke zubnih inleja ili onleja počinje čišćenjem zuba i otklanjnjem karijesa. Zatim se uzima otisak koji se šalje u laboratoriju gde se inlej ili onlej izrađuje od nekog od pomenutih materijala. Do sledećeg dolaska kod zubara zub se privremeno zatvara. Kad je zubni inlej ili onlej gotov, pažljivo se postavlja na zub i pričvršćuje snažnim smolama.

Budući da se zubni inleji i zubni onleji rade na osnovu personalizovanog otiska, oni omogućavaju da se zadrži strukturna čvrstina oštećenog zuba, sprečava ulazak bakterija i formiranje šupljina.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA