All on 4 implanti

Naš cilj je spasiti baš svaki zub, vratiti mu prvobitni izgled i funkcionalnost.

ALL ON 4

All on 4 je tehnika ugradnje implanata kod totalno bezubih vilica. Sam koncept ALL ON 4 je osmišljen za rešavanje kompleksnih slučajeva totalne bezubosti kada klasična rešenja ne mogu da pomognu. All-on-4 koncept se primenjuje kod osoba koje nemaju dovoljan kvalitet vilične kosti (debljina, širina, visina, gustina, veliki sinusi…) za postavljanje šest i više implanata pod pravim uglom, što je standardna implantska procedura.

Ugradnja implanata u All-on-4 tehnici

Suština All-on-4 tehnike je u postavljanju dva zadnja implanta pod uglom od oko 45° umesto pod pravim uglom, kao i u korišćenju dužih šrafova za te dve pozicije. Implanti se najčešće postavljaju na poziciji gde su bile četvorke ili petice a kasnije se u protetskoj konstrukciji dodaju “viseće šestice”.

Ovi kosi implanti moraju biti i adekvatne širine, pored dužine, kako bi izneli opterećenje visećih zuba.

Ugradnjom implanata pod uglom izbegava se kontakt implanta sa nervima ili sinusima, što je i suština samog All-on-4 koncepta: izbegavanje nadoknade kosti i eventualnih povrede nerava i sinusa.

Druga dva implanta postavljaju se najčešće na pozicijama gde su ranije bile dvojke. All-on-4 sistem je koncipiran je tako da četiri implanta, adekvatne dužine i širine, nose protetsku konstrukcija od 12 članova. Važno je napomenuti da na All-on-4 konstrukciju odmah dodaje fiksni privremeni rad, međutim taj rad ne uključuje viseće zube (npr. šestice), već se ti zubi dodaju tek u definitivnoj konstrukciji.

Da li su četiri implanta dovoljna?

Da implantski rad na četiri implanta ima veliku stabilnost svedoči i podatak da kod većine pacijenata, praktično kod svih sem onih sa najproblematičnijim vilicama, šrafovi mogu odmah da se opterete privremenim mostom i privremenim krunicama, tako da pacijent može odmah da se vrati svim životnim aktivnostima.

Budući da se postavljaju samo četiti šrafa po vilici, All-on-4 najbrže i najjednostavnije rešava kompleksne slučajeve fiksnim privremenim radom i fiksnim definitivim radom, što je najvažnije. U početku je koncept testiran i sa tri implanta ali se ustanovilo da je potreban četvrti implant da bi se obzezbedila otpornost i na bočne sile pri žvakanju.

Česta zabluda u vezi All-on-4 koncepta je u tome što se on danas prečesto nameće kao rešenje za totalnu bezubostu kod svakog slučaja bezubosti. Međutim, postoje i jednostavnije opcije, koje se uvek preporučuju kod osoba koji imaju dovoljno vilične kosti, kao što je koncept All-on-6.

Da li ću odmah nakon što se ugrade implanti moći normalno da jedem?

Koncept je jedinstven zbog toga što samo 4 implantata nose ceo zubni luk. Međutim, ipak je potrebno oko 3 meseca da implanti potpuno zarastu, a u toku tog perioda morate biti pažljivi. Savetuje se mekša i kašasta hrana. Posle 3 meseca, kada su implanti potpuno zarasli, i pošto izradimo definitivni most, moći ćete da jedete normalno.

Da li je moguće odbacivanje implanta?

Pošto je zubni implant od biokompatabilnog materijala tj titanijuma, organizam ga odlično prihvata. Međutim, postoje neki osnovni preduslovi koje je neophodno ispuniti da bi bilo moguće ugraditi zubni implant.

Najbitnije je da je opšte zdravstveno stanje pacijenta dobro. Nekada problem može da bude nedovoljna visina i širina kosti, međutim taj problem je rešiv uz pomoć ugradnje veštačke kosti, a čak je moguće i sve završiti tokom samo jedne posete našoj ordinaciji. Sam proces ugradnje je bezbolan i ne traje dugo.

Ono što je najbitnije posle ugradnje implanta je da slušate savete stomatologa i da na odgovarajući način održavate oralnu higijenu. Zubni implanti zahtevaju isto pažnje kao i pravi zubi. Redovno pranje zuba i zubnog implanta uz korišćenje konca za zube se podrazumeva.

Naravno tu je i redovan dolazak na šestomesečne kontrolne i profesionalno čisćenje. Zubni implanti se ponašaju veoma slično prirodnim zubima i zbog toga predstavljaju najbolju moguću zamenu za izgubljene zube.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.