Augmentacija kosti

Naš cilj je spasiti baš svaki zub, vratiti mu prvobitni izgled i funkcionalnost.

Zakažite pregled

AUGMENTACIJA KOSTI

Augmetacija kosti se najčešće izvodi kao procedura pripreme za prihvatanje implantata, čija ugradnja zahteva određenu dimenziju i gustinu same kosti. Upotrebom veštačke ili autologne kosti možemo nadoknaditi gubitak alveolarne kosti  nastao usled parodontopatije ili sledstvene resorpcije nakon gubitka zuba.

Kada je vreme za augmentaciju ili nadogranju kosti?

Gubitak kosti koji se javlja zbog parodontalnog oboljenja, vađenja zuba ili upalnog procesa, može se nadoknaditi augmentacijom ili nadogradnjom kosti. Ukoliko kost nije dovoljna za ugradnju zubnog implanta, neophodno je napraviti augmentaciju kosti, odnosno nadograđivanje i kreiranje kosti presađivanjem vlastite ili korišćenjem veštačke kosti. Ovaj hirurški zahvat se izvodi ukoliko ne postoji potrebna širina ili visina vilične kosti.

Jednom kad se izgubi prirodni zub, vilična kost na tom delu atrofira (stanjuje se). To je u potpunosti prirodan proces, slično atrofiji mišića ako se ne bavite fizičkim aktivnostima. Ako je pre gubitka zuba njegov koren bio zahvaćen upalnim procesom, tada će resorpcija kosti biti brža i u većem obimu jer u tom slučaju bakterijska infekcija dodatno uništava kost.

Volumen kosti je potreban kao potpora zubnom implantu da sa statičkog stanovišta može podneti sve funkcijske sile žvakanja. Veštačka ili vlastita kost služi kao potpora svim mekim tkivima, pa je augmentacija nužna ukoliko želimo postići vrhunski i dugotrajni rezultat na kraju terapije.

Šta se radi ako nema dovoljno kosti za ugradnju implanata?

Ako pacijent mora da izvadi zub i da na njegovo mesto ugradi zubni implant, najbolje rešenje je istovremeno izvaditi zub i ugraditi implant, te augmentirati kost. Na taj način postavljamo implant na mesto gde je upravo izvađen zub, a preostale šupljine se ugrađuju veštačke kosti i tako zaustavljaju ili usporavaju procesi resorpcije kosti, te skraćuje vreme oporavka. Svi upalni procesi moraju biti sanirani pre implantoloških zahvata.

Da bi zubni implant mogao ispuniti svoju funkciju, mora biti potpuno u kosti. Ako volumen kosti nije zadovoljavajući, mora da se uradi augmentacija kosti pre samog postavljanja implanata.

Ako je pacijent odavno izgubio zub, a nema dovoljno kosti za ugradnju implanata, u tom slučaju najpre treba nadomestiti izgubljenu kost da bi se stvorila kvalitetna baza za ugradnju implanata. Sledi ugradnja veštačke ili prirodne kosti i nakon tog postupka potrebno je sačekati od 5, 6 ili 9 meseci da bi se kost u potpunosti stvorila pre ugradnje implanata.

Ako se zubni implant ugrađuje u gornju vilicu (maksilu), često je dno maksilarnog sinusa postavljeno nisko. U tom slučaju pristupa se podizanju dna sinusa, što se naziva i sinus lift.

Gubitkom zadnjih gornjih zuba dolazi do atrofije vilične kosti te do spuštanja dna maksilarnog sinusa. Da bi se postavio implant u to područje, potrebno je podići dno maksilarnog sinusa i napraviti mesto za implant. Tu na scenu stupaju naši vrhunski stomatolozi koji se bave ugradnjom veštačke kosti (augmentacija).

Da li je augmentacija kosti bolan zahvat?

Ovaj hirurški zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, tako da je apsolutno bezbolan. Nakon hirurškog zahvata potrebno je pet do devet meseci da bi se od veštačke kosti stvorila dovoljno čvrsta kost koja može držati zubni implant.

Da bi se ubrzao ceo proces i izbegle dve operacije, najčešće se podizanje dna sinusa, ugradnja veštačke kosti (augmentacija) i postavljanje zubnog implanta obavlja jednim zahvatom.

Koliko traje oporavak posle hirurškog zahvata ugradnje veštačke kosti?

Svaki hirurški ili operativni zahvat zahteva posebnu negu koja mora da usledi posle operacije. Nakon ugradnje veštačke kosti potrebno je stavljati hladne obloge na mesto zahvata radi smanjenja otoka koji može da se javi. Otečenu regiju bi trebalo hladiti svakih 15-30 minuta, posebno prvih nekoliko sati nakon operacije.

U slučaju bolova potrebno je uzimati analgetike koje preporučuje naš lekar specijalista. Konci se obično vade 7 do 10 dana nakon zahvata. Usta se ne smeju ispirati neposredno posle hirurškog zahvata, a nakon 48 sati se ispiraju propisanim antiseptikom pod uslovom da nema krvarenja. Ispiranje antiseptikom se ponavlja 2 do 3 nedelje nakon zahvata.

Neko vreme, pacijent mora da se strpi sa uzimanjem čvrste hrane (ili onom zrnaste konsistencije) jer se delići hrane mogu uvući u ranu. Nakon hirurškog zahvata preporučuje se samo meka ili tečna hrana, dok bi vruću hranu trebalo izbegavati.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA