Izbeljivanje zuba

Uz moderna dostignuća u stomatologiji korigujemo gotovo svaki problem vezan za estetiku

Zakažite pregled

IZBELJIVANJE ZUBA

Izbeljivanje zuba je potpuno bezopasan proces promene boje zuba hemijskom reakcijom oksidacije. Spoljasnja povrsina zuba reaguje sa vodonik ili karbamid peroksidom i boja zuba postaje svetlija za sest do osam nijansi. Postoji ordinacijsko i kućno beljenje kao i pojedinačno beljenje devitalizovanih zuba.

Danas je sve veći broj ljudi koji nisu zadovoljni bojom svojih zuba i koji teže blistavo belom osmehu. Boja zuba zavisi od sastava i građe zubnog tkiva, pre svega od boje dentina koji je žućkast i prosijava kroz providnu zubnu gleđ.

Prirodna boja zuba je vrlo individualna, poput mozaika boja. Razlikuje se od pacijenta do pacijenta, čak  i kod samog pacijenta od zuba do zuba. Beljenje zuba je potpuno bezbedan i bezbolan proces, ne dovodi do oštećenja zubnog tkiva i može se, pod kontrolom stomatologa, ponavljati više puta u određenim vremenskim razmacima.

Mogu se izbeljivati i mrtvi (avitalni) zubi koji vremenom, nakon vađenja živca, postaju primetno tamniji i narušavaju estetiku zubnog niza.

Procedura izbeljivanja zuba

Pre same procedure beljenja zuba neophodno je:

  • uraditi detaljan pregled
  • popraviti sve pokvarene zube
  • zameniti stare, dotrajale plombe
  • ukloniti kamenac i meke naslage
  • ispolirati zube

Ultrazvučnim uklanjanjem zubnog kamenca i mekih naslaga, a zatim i poliranjem zuba uklanjaju se žuto-braon pigmentacije. One nastaju kao posledica pušenja, konzumiranja nekih napitaka poput kafe, crnog vina, raznih čajeva i sl.

Tek nakon ove procedure određuje se boja zuba na osnovu ključa boja i pristupa se procesu beljenja. Postoje dva načina beljenja zuba: ordinacijsko, koje je brže i efikasnije i kućno beljenje zuba.

Koliko traju rezultati kad je u pitanju izbeljivanje zuba?
Beljenje zuba daje rezultate koji su dugotrajni, ali, naravno, na boju zuba utiče upotreba cigareta, kafe i izrazito obojenih pića, kao i hrane. Da biste trajno zadržali boju koja je postignuta beljenjem, potrebno je jednom godišnje ili jednom u dve godine delimično ponoviti tretman koji traje dan ili dva.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Kod ordinacijskog beljenja zuba prvo se na desni nanosi specijalan gel koji ima ulogu u zaštiti mekih tkiva od prodora izbeljivača. Preparat za izbeljivanje zuba je vodonik peroksid koji se u gelu visoke koncentracije nanosi na spoljašnju površinu svih zuba.

U toku tretmana pacijent će osetiti blago peckanje i nelagodu. Gel se nanosi dva do tri puta u intervalima od 15 minuta tako da je ukupno trajanje ordinacijskog beljenja zuba oko 45 minuta.

Za tako kratko vreme, ovim tretmanom, naši pacijenti u ordinaciji Hristov svojim zubima mogu vratiti sjaj i belinu. Nakon beljenja zuba, naredna dva do tri dana treba izbegavati konzumaciju obojenih pića, kao i izrazito toplu i hladnu hranu jer se može javiti blaga osetljivost zuba.

Ove senzacije brzo nestaju u potpunosti. Nova boja zuba je nekoliko nijansi svetlija, a efekat je primetan dve do tri godine. Beljenje zuba je potpuno bezbedan proces kada se izvodi pod kontrolom stručnih lica. Ne dovodi do oštećenja niti promene u građi i kvalitetu zuba.

Izbeljivanje mrtvih zuba

Nakon vađenja živca ili povrede zuba, vremenom zbog razgradnje produkata krvi dolazi do prebojavanja zubne krunice. Pre beljenja mrtvih zuba neophodno je:

  • Ukloniti karijes i staru plombu
  • Adekvatno izlečiti zub
  • Zaštititi okolna meka tkiva
  • Naneti poseban gel za izbeljivanje i ostaviti da deluje 10 minuta

Postupak se ponavlja u dve do tri posete dok se ne postigne željeni efekat.

U poslednje vreme se putem reklama promovišu različiti kozmetički proizvodi za beljenje zuba koji se kupuju u slobodnoj prodaji, a i mnogi  kozmetički saloni su počeli da nude ovakvu vrstu  usluge.

Neželjena dejstva

Izbeljivanje zuba je proces tokom kojeg može doći do prolazne pojačane osetljivosti zuba na hladno i toplo, ali to se u slučaju kućnog beljenja lako rešava korišćenjem preparata za beljenje koji je niže koncentracije. Posle ordinacijskog beljenja se češće javlja pojačana osetljivost. No, ukoliko dođe do nekih neželjenih dejstva, treba da znate da su sva neželjena dejstva prolazna i privremena.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA