Retencione folije

Naš cilj je spasiti baš svaki zub, vratiti mu prvobitni izgled i funkcionalnost.

Zakažite pregled

RETENCIONE FOLIJE

Retencione folije nakon skidanja fiksne proteze su retineri koji služe da sačuvaju i zadrže sve zube na novim pozicijama. Posebno su bitni za one zube koji su bili rotirani ili imali razmake, jer oni imaju tendenciju da se vrate u prvobitno stanje. One su praktično nevidljive, značajno komfornije nose se 22-24 sata dnevno. Prilikom jela se skidaju, a peru se pastom i četkicom, kao i zubi, posle svakog obroka.

Umesto folija, nakon skidanja fiksne proteze moguće je i pričvrstiti žicu oblikovanu prema vašim zubima. Žica se lepi istim materijalom kao za plombe sa unutrašnje površine zuba i na taj način sprečava da se zubi nakon skidanja proteze vrate u staro stanje.

Kako se izrađuju retencione folije?

Folije se planiraju i izrađuju kompjuterski, na osnovu otisaka, i najčešće je potreban set od bar tri folije, a što je teži slučaj, više ih je potrebno. One nežno pomeraju zube i kada jedna završi svoj deo terapije, potrebna je sledeća.

Softver simulira pomeranje zuba i deli ga na broj potrebnih folija, od kojih svaka pomera zub za 0,25-0,30 mm. Ipak, folije ne mogu da pomognu baš u svim slučajevima, potrebno je procenu prepustiti ortodontu.

Nakon završetka terapije fiksnim ortodontskim aparatom zubi imaju tendenciju vraćanja i zauzimanja prvobitnog položaja.

Retencione folije

Da nam trud ne bi bio uzaludan postoje retencione folije koje se izrađuju na osnovu novog ispravljenog položaja zuba nakon skidanja bravica. Potpuno su providne i estetski prihvatljive tako da ih pacijenti rado nose. Služe nam da zadržimo zube u željenom položaju.

Nakon uklanjanja fiksne proteze, retencione folije ili tzv. splintovi se u početku nose što je češće moguće a nakon nekoliko meseci preporučuje se da se nose noću tokom spavanja.

NU zavisnosti od doba pacijenta, postoje različiti metodi saniranja nastalih problema. Početak terapije je individualan, a zavisi od težine anomalije.

Vrste retencionih folija

Hawley aparat

Hawley aparat je pokretni retencioni aparat koji se sastoji od retencionih čeličnih kukica na bočnim zubima, žice (labijalnog luka) preko prednjih zuba, i akrilatne ploče koja prekriva nepce u gornjoj vilici, odnosno unutrašnju stranu zuba u donjoj vilici.

Essix aparat (retencione folije)

Retencione folije su napravljene od tanke providne plastike, precizno obuhvataju sve površine zuba ne dozvoljavajući im da se pomeraju. Ako na foliji tokom vremena primetite znakove habanja, nema razloga za brigu izuzev ako se potpuno ne polomi.

Splint

Splint je retencioni aparat koji se izrađuje od providnog akrilata koji precizno pokriva konture zuba da bi pomogao da se uspostavi ravnomeran kontakt između gornjih i donjih zuba. Kako bi bio stabilniji u ustima mogu se ugraditi i žičane kukice za bočne zube. Akrilatno telo aparata ne prekriva nepce, što ga čini udobnim za nošenje.

Time što ravnomerno raspoređuje silu na sve zube tokom zagrižaja, ovaj aparat smanjuje traumatske kontakte, daje potporu koštanom i mekom tkivu, kao i mišićima i viličnim zglobovima. Splint se nosi noću i kod kuće.

Pozicioner

Pozicioner je providan, fleksibilan štitnik za zube koji odgovara konturi zubnog niza. Koristi se za održavanje rezultata terapije i sprečava pomeranje zuba. U određenim situacijama može se koristiti za minimalna pomeranja zuba ili poboljšanje zagrižaja.

Šta je bruksizam i čemu služi night guard?

Bruksizam je škripanje odnosno škrgutanje zubima. Najčešće se javlja u toku noći kao nesvesna radnja, mada se može javiti i u toku dana kad su ljudi izrazito napeti i pod stresom. Razlozi za bruksizam su mnogobrojni (stresni periodi u životu, nepravilan zagrižaj, neka neurološka stanja) a posledice još veće. Dovodi do oštećenja zuba, plombi i ostalih stomatoloških radova.

Ono što je karakteristično za bruksiste je da su njihovi zubi „pojedeni “ sa zaravnjenim površinama nalik na ploče. Smanjena je visina samog zagrižaja pa zbog toga mišići i vilični zglob trpe dodatno opterećenje. Pacijenti često navode jutarnje bolove u predelu lica i vilica. Terapija bruksizma prvenstveno zavisi od uzroka koji je do njega doveo ali ono što pruža trenutno olakšanje je izrada okluzalnog splinta ili tzv. night guard-a. Oni se prave prema uzetom otisku zuba, od čvrstog materijala debljine 2mm i ukoliko se koriste tokom noći za duži vremenski period daju odlične rezultate

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA