Zubni most

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZUBNI MOST

Zubni most podrazumeva zubne krunice koje su međusobno vezane i sa obe strane se oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti. Da bi se izradio most potrebno je obrusiti susedne zube, kako bi oni služili kao nosači. Neophodno je da zubi nosači budu stabilni u viličnoj kosti, bez prisustva paradontopatije, kako bi izdržali optrerećenje mosta.

Bez obzira da li je karijes, parodontopatija, mehanička povreda ili neki drugi problem doveo do vađenja zuba, gubitak se mora nadoknaditi, u protivnom može doći do gubitka koštane mase, tj. resorpcije vilične kosti u predelu nedostajaćeg zuba. Takođe, prazan prostor u nizu uzrokuje pomerenje okolnih zuba, što za posledicu ima propadanje okolne kosti i narušeno oralno zdravlje. Za rešavanje ovog problema stomatološka protetika predlaže mostove, krunice i potpune ili parcijalne proteze.

Koje su prednosti ugradnje zubnog mosta?

Zubni most, pre svega, donosi lep osmeh. Pored estetskog značaja ima važnu ulogu u očuvanju vilične kosti. Omogućava jasan govor i pravilno žvakanje hrane, pa ne postoji opasnost od opterećenja samo jedne strane vilice, samim tim, sprečena je erozija zuba.

Zubni most se koristi i za stabilizaciju zuba kod parodontopatije. Ujedno, smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih, respiratornih i mnogih drugih bolesti.

Treba napomenuti da su mostovi indikovani u slucaju kada implanti ne mogu biti postavljeni usled nedostatka kosti ili kada pacijent ne želi da prolazi hirurški postupak. Preporuka je ipak da se kod mladih osoba nedostatak manjeg broja zuba reši implantološkom terapijom.

Koji tipovi zubnih mostova postoje?

Klasični mostovi su oni kod kojih se između nedostajećeg zuba nalaze zubi nosači. Postoji i apendiks ili viseći most, odnosno most koji ima člana koji sa jedne strane nema zub nosač.

Po materijalu od koga se prave mostovi razlikujemo bezmetalne i metalokeramičke krunice odnosno mostove. Metalokeramičke krunice (mostovi) mogu biti klasični metalokeramički mostovi ili od kombinacije zlata i keramike, u kojoj je zlatna legura osnova preko koje dolazi sloj keramike. Kombinacija zlato i keramika je najskuplja, ali i najtrajnija. Zlato je inertan materijal i zato pruža najbolju zaštitu zubu koji prekriva, pa se zato ispod ovih mostova najređe sreće karijes čak i posle dugo godina upotrebe.

Kako se održava zubni most?

Zubni most može da traje 5 do 15 godina. Ipak, njegova postojanost zavisi od oralne higijene.

Ukoliko se ne obavlja temeljno i pravilno pranje zuba tokom vremena nakupljaju se bakterije. Kako se infekcija širi vrlo lako može da izazove upalu pulpe zuba – pulpitis. U pitanju je ozbiljno stanje za čije saniranje je neophodno izbrusiti deo nadoknade kako bi se moglo pristupiti pulpnom prostoru, na taj način ona slabi i smanjuje se njena uloga.

Nije redak slučaj da zubni kamenac, usled loše higijene i neredovnih kontrola, stvori problem sa desnima. Odnosno, da uzrokujegingivitis i parodontopatiju, koji, pak, dovode do klaćenja zuba nosača, pa oni postaju nestabilna potpora.

Ukoliko se ne urade mostovi, mogu se javiti problemi čak i u viličnom zglobu zbog neprirodnih kretnji.

Koje su prednosti zubnih mostova?

Zubni mostovi Vam omogućavaju da:

  • Vratite lep osmeh
  • Nadoknadite veći deo zuba koji je oštećen i koji bi pukao, ukoliko bi se pokušala rekonstrukcija plombom
  • Vrate prirodan izgled zuba koji su potamneli nakon vađenja živca
  • Ponovo normalno žvaćete i govorite
  • Pravilno rasporedite sile kod žvakanja nadoknadom nedostajućeg zuba
  • Stabilizujete zube obolele od parodontopatije, oboljenja potpornog aparata zuba u kojem se zubi klate, pomeraju i na kraju ispadaju

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.