Sinus lift

Naš cilj je spasiti baš svaki zub, vratiti mu prvobitni izgled i funkcionalnost.

Zakažite pregled

SINUS LIFT

Sinus lift se može okarakterisati i kao operacija podizanja sinusa. U pitanju je operacija koja dodaje kost gornje vilice kako bi se nadogradio predeo između molara (kutnjaka) i sinusne šupljine. U pitanju je dodavanje kosti koja ispunjava prostor maksilarnih sinusa, a koji se nalaze na obe strane nosa.

Čemu služi sinus lift?

Sinusi su šupljine koje se nalaze iznad gornje vilice u predelu oko očiju i nosa. Ukoliko želite da ugradite zubne implante u bočnim regijama gornje vilice možda ćete pre toga morati da odradite sinus lift.

Sinusi i zubi

Gubitak gornjih bočnih zuba dovodi do resorpcije vilične kosti u toj regiji, a ako je vilični sinus voluminozan (prostran), dešava se da nema dovoljno kosti od vrha alveolarnog grebena do poda maksilarnog sinusa za ugradnju implantata (ponekad ostane samo 1-2 milimetra kosti od vrha grebena do dna maksilarnog sinusa).

U tom slučaju se zubni implanti ne mogu ugraditi pre nego što se uradi sinus lift.

Sinus Lift Operacija – Procedura

U toku intervencije se otvara koštani prozor na bočnom zidu viličnog sinusa. Oralni hirurg specijalnim instrumentima odiže membranu sinusa i deo sinusa ispod odignute membrane ispunjava zamenikom za kost (veštačkom kosti). Na taj način se dobija odgovarajuća visina viličnog grebena u toj bočnoj regiji kako bi se kasnije ugradili implanti.

Čitav proces se obavlja uz predhodno datu lokalnu anesteziju i kompletna operacija je bezbolna i nije neprijatnijatnija od običnog vađenja zuba.

Pojave koje se mogu javiti nakon sinus lifta jesu otok, umeren bol prvi postoperativni dan koji se lako kupira analgetikom. Redje se može javiti i blago krvarenje iz nosa ali samo na dan intervencije. Potrebno je izbegavati ekstremne napore (treninge) nekoliko dana. Prva kontrola je sutradan a skidanje šavova sledi nakon 7 dana.

Nekad je posle intervencije neko vreme zabranjeneno pušenje cigareta ali to će vam oralni hirurg objasniti pre a i nakon intervencije.

Kada se ugrađuju zubni implanti?
Zubni implanti se ugrađuju tek kada se ugradjeni zamenik za kost organizuje i formira se čvrsta kost. Na to je najčešće potrebno čekati između 6-9 meseci.

U nekim slučajevima je moguće u istoj intervenciji uraditi i sinus lift i postaviti implantate. Tada se skraćuje vreme koje ćete morati da čekate dok ne dobijete nove zube. Nakon pregleda i uvida u vaš 3d snimak gornje vilice znaćemo da li je to moguće u vašem slučaju.

Sinus lift je jedna od naj prediktabilnijih intervencija u stomatologiji. Ako je hirurg stručan i intervenciju izvrši po svim pravilima uspešnost ove intervencije je 100%.

Svako želi da ima zauvek zdrave i lepe zube. Ukoliko imate problem sa prirodnim zubima, nedostak se može nadoknaditi ugradnjom implanta. Neophodno je da se pre toga posavetujte sa vašim stomatologom. Možda će vaš prvi korak ka osmehu „kao iz reklame“ biti upravo sinus lift.

Sinus lift – Kakav je postoperativni proces?

Kao i kod svake operacije i u ovom slučaju je sasvim normalno da dođe do malog krvarenja, kao i stvaranja oteklina. U tom periodu se ne treba izlagati preteranoj fizičkoj aktivnosti. Mirujte dok rana ne zaraste i dok se ne skinu prvi šavovi, a to je negde 7 do 10 dana.

Da bi se ojačala nova kost i stvorila se sluzokoža oko nje, potrebno je da prođe određeno vreme. Nakon što se kost primi, sledi  procedura ugradnje implanta.

Da li postoji rizik kod sinus lifta?

Sinus liftom se radi ukoliko vaš stomatolog proceni da je neophodan zbog ugradnje zubnog implanta. Pre procedure neophodno je napraviti ortopan snimak kao i 3D snimak. Sama procedura je bezbolna i radi se u lokalnoj anesteziji. Ova procedura je potpuno rutinska i često se koristi u savremenoj stomatologiji.

Međutim, kao i kod svake oparacije, i kod sinus lifta postoje faktori rizika. Tokom operacije može se desiti da se ošteti sinusna membrana, u tom slučaju mora se sačekati da zaceli i operaciju uraditi ponovo.

Još jedan rizik jeste infekcija, zatim može doći do toga da se postojeća kost ne integriše sa novom. Na sreću ovakve situacuje se dešavaju veoma retko.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA