Dečija stomatologija

Prvi dolazak deteta kod zubara i prvi kontakt sa njim predstavlja najvažniji trenutak u odnosu pacijent-stomatolog.

Zakažite pregled

DEČIJA STOMATOLOGIJA

Dečija stomatologija je jedna od glavnih grana stomatologije, a mi joj pridajemo dodatnu važnost jer znamo koliko je bitno da deca, od malih nogu, steknu zdrave navike i vode računa o svojim zubima. Još od malih nogu je važno naučiti kako se vodi briga o zdravlju zuba. Redovan stomatološki pregled je važan za mališane, kako bi se na vreme uočila i otklonila svaka eventualna nepravilnost i kako bi se karijes zaustavio već u početnoj fazi.

Dečiji stomatolog ima značajnu ulogu u tome kakav će odnos dete imati prema zdravlju zuba i posetama zubaru. Dečiji stomatolog ima vrlo važan zadatak da pridobije poverenje svog malog pacijenta kako bi udruženo brinuli o njegovim zubićima.

Deci pristupamo strpljivo, a da se pri tome usluga izvrši nežno i kvalitetno. Značajnu podršku nam daju materijali i proizvodi za zaštitu i saniranje mlečnih i stalnih zuba renomiranih svetskih kompanija.

Prvi zubi kod dece zahtevaju istovetnu ako ne i mnogo veću brigu u odnosu na zube odraslih. Pravilno održavanje mlečnih zuba i usne duplje od ključnog je značaja za kasniji izgled i zdravlje stalnih zuba i usta.

Prvi zubi

Kod većine dece prvi zubići niču između 5. i 7. meseca. Beba će svojim specifičnim ponašanjem otkriti roditeljima kada rast zuba krene. Ona često sisa prste, lučnje pljuvačke je pojačano, desni postaju osetljive, obrazi bebe su rumeni. Većina beba postaje nervozna, a navike u ishrani i spavanju se menjaju.

Obično prvo izbijaju centralni donji, pa onda i centralni gornji sekutići, mada može da bude i obrnuto. Sekutići retko izazivaju veće nelagodnisti jer su oštri i lako probijaju desni.

Dok proces izbijanja zuba traje, mogu se javiti propratne komplikacije, kao što su dijareja, blago do umereno povišena telesna temperatura, a ponekad i osip u predelu oko usta ili na bebinom licu.

Roditelji često postavljaju pitanje kada početi sa pranjem zuba? Iako beba još nema ni jedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza.

Mlečni zubi

Vreme nicanja mlečnih zuba je od 6. meseca do 3. godine, ima ih ukupno 20. Po svom kvalitetu su manje otporni od stalnih zuba. Zbog toga je jako važno početi sa pranjem već od pojave prvog zuba.

Pojavom prvog zubića u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, i to malom i mekanom četkicom, u početku bez paste za zube. Vrsta četkice se prilagođava uzrastu deteta. Važno je primenjivati redovno pranje zuba ujutru i uveče, do 7. godine roditelji treba da peru zube detetu, jer do tog uzrasta deca nisu sposobna da sama pravilno operu zube.

Nakon tog perioda pa do 9. godine, pranje zuba treba da bude uz nadzor roditelja. Sve ovo je važno da bi mlečni zubi kao i stalni, koji se pojavljuju od 6. godine, ostali što duže zdravi. Važno je znati da uzimanje slatkiša bude odmah nakon obroka, a ne između, jer se tada kiselost u ustima produžava i dolazi do oštećenja zuba i pojave karijesa.

Pravilna oralna higijena

Kod održavanja zdravlja zuba edukacija je najbitniji deo. Prvo što će vas stomatolog posavetovati jeste izbor četkice za pranje zuba. Kako bi očuvali desni od iritacije, četkica bi trebalo da je manjeg obima i mekana. Zube je potrebno prati više puta dnevno, a nikako se ne bi smelo preskakati pred spavanje.

U Stomatološkoj ordinaciji Hristov trudimo se da sa našim malim pacijentima ostvarimo dobru komunikaciju. Nastojimo da intervencije budu bezbolne kako deca ne bi stekla odbojnost prema dolasku kod zubara.

Praćenje smene zuba

Za pravilan rast i razvoj zuba i vilica vašeg mališana veoma je važno praćenje smene zuba od strane stomatologa.

Preporučujemo redovne stomatološke preglede na svakih 4-6 meseci. Samo stomatolog može da otkrije minimalne karijesne promene na zubićima vašeg deteta, koje, ukoliko se na vreme ne saniraju, mogu za posledicu imati rani gubitak zuba.

Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu često zahtevaju dugotrajnu terapiju.

Karijes mlečnih zuba

Tanka gleđ mlečnih zuba glavni je razlog što se karijes na njima veoma lako stvara. Zbog toga je bitno da se već prvom pojavom karijesa na zubima mališana on odmah otkloni. Ako se to ne učini, loš ishod biće kariozni zub. On lako može za posledicu da ima ozbiljnu infekciju koja često rezultira vađenjem zuba. Ako već do toga dođe, za vađenje se upotrebljava „čuvar prostora“, alat koji čuva da se susedni zubi ne pomere. Karijes se lako širi na veći broj zuba zbog karakteristika mlečnih zuba koji imaju znatno slabiju gleđ od stalnih zuba.

Kod dece je, kao i kod odraslih česta pojava karijesa, ali i cirkularnog karijesa, koji nastaje odmah nakon nicanja zuba. Vrlo brzo nakon nicanja javlja se zelenkasta površina na gornjem prednjim zubima, a zatim i kružni karijes koji se obavija oko krunice. Ova vrsta karijesa se jako brzo širi i zahvata veće površine, pa je najbitnije javiti se na vreme stomatologu.

Mlečni zubić koji se klati

Savet naših stomatologa je da svaki zubić treba da se izvadi u ordinaciji, u kontrolisanim i sterilnim uslovima. Time se sprečava nastanak bilo kakvih komplikacija. Koliko god vađenje mlečnih zuba izgledalo jednostavno, ono se ipak smatra oralno-hirurškom intervencijom.  Kada dete dođe da izvadi mlečni zub, naši stomatolozi će mu pristupiti veoma pažljivo.

Povrede zuba kod dece

Ovo je jedan od glavnih problema u oblasti dečije stomatologije, a zbog česte pojave predstavlja stvaran i relativno ozbiljan problem. Učestalost zubnih trauma znatno varira, pa se pojedine starosne grupe opravdano mogu smatrati rizičnima za nastanak povrede, i to deca od druge do četvrte godine sa mlečnim zubima i od sedme do desete godine sa stalnim zubima. I kod ove pojave treba se javiti stomatologu odmah nakon uočavanje povrede.

Zalivanje fisura

Dečija stomatologija podrazumeva i zalivanje fisura. Ovo se preporučuje na mestima gde stomatolog proceni da bi moglo doći do razvoja karijesa. Procedura zalivanja fisura je veoma kratka i bezbolna.

Potrebno je zub pripremiti uklanjanjem naslaga, potomom se nanosi zalivač koji se vezuje za zub pod uticajem posebne lampe. Na ovaj način zub se štiti od štetnih spoljnih uticaja.

Bitno je naglasiti da i dalje treba održavati oralnu higijenu jer karijes može da se stvori i pored ovakve zaštite.

Zalivanje fisura

Fluorizacija zuba

Kod malih pacijenata visokog rizika za nastanak karijesa moguća je primena visokokoncentrovanih fluorida u stomatološkoj ordinaciji tj.fluorizacija zuba. Cilj ovog tretmana je povećanje otpornosti zuba koji nisu zahvaćeni karijesom, remineralizacija početnog i usporavanje uznapredovalog karijesa.

Upotrebljava se u vidu gelova, rastvora, lakova u različitim periodima, zavisno od individualne sklonosti karijesu. Ovaj tretman se preporučuje kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Metoda se takođe preporučuje i kod pacijenata koji nose fiksni aparat. Traje nekoliko minuta i potpuno je bezbolna.

Šta je ortodoncija?

Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica. U periodu mešovite denticije kada su prisutni i mlečni i stalni zubi željeni efekat se postiže MOBILNIM aparatima, a u periodu stalne denticije FIKSNIM protezama.

Cilj terapije je postići pravilan zagrižaj koji će omogućiti pravilnu raspodelu sila prilikom žvakanja. Pravilan položaj zuba omogućava bolju oralnu higijenu, smanjuje mogućnost nastanka karijesa i parodontalnih bolesti.

Šta je ortodoncija

Ukoliko se Vaše dete plaši zubara, dođite da to promenimo!

Poznato nam je da se poverenje deteta teško stiče, ali vrlo brzo i lako gubi. Posvećenost i obučenost osoblja u HRISTOV ordinaciji može u velikoj meri smanjiti neprijatan osećaj deteta u stomatološkoj ordinaciji i razviti poverenje, kao i prijateljski odnos između malog pacijenta i stomatologa.

HRISTOV ordinacija pruža konsultacije i daje korisne savete kako da na najbolji način sačuvate zdrave zube vaših mališana, kako bi kasnije imali lepe i negovane zube.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA