Kućno izbeljivanje zuba

Uz moderna dostignuća u stomatologiji korigujemo gotovo svaki problem vezan za estetiku

Zakažite pregled

KUĆNO IZBELJIVANJE ZUBA

Kućno izbeljivanje zuba podrazumeva aktivno učešće pacijenta, koji sam, po preporuci stomatologa, aplikuje sredstvo za izbeljivanje zuba. Postavljanjem ove folije sa izbeljivačima na zubni niz jedne vilice u toku nekoliko sati omogućuje višesatno dejstvo izbeljivača bez mogućnosti njegovog ispiranja od strane pljuvačke.

Kao materijali za kućno beljenje zuba, mogu se primeniti preparati karbamid-peroksida različitih koncentracija od 10-22%.

Kućno izbeljivanje zuba – procedura

Pre početka procesa izbeljivanja zuba ovom metodom, zubi se moraju popraviti i očistiti, ukoliko za to postoji potreba. Nakon toga se uzima otisak na osnovu koga se izrađuju specijalne silikonske navlake za zube napravljene po meri – meki splintovi.

Splint je tanka plastična navlaka za sve zube jedne vilice, koja se izrađuje od tanke providne plastike na osnovu individualnog otiska zuba. Idealno pasuje na ceo zubni niz i pokriva sve zube.

U splintove se stavlja gel koji se dobija u ordinaciji uz splint. Potrebno je splint obložen gelom nositi tokom nekoliko noći, najviše nedelju dana, do postizanja željene nijanse.

Efekat kućnog beljenja zuba je siguran i dugotrajan, a procedura značajno bezbolnija od drugih popularnih metoda, poput npr. laserskog beljenja. Naravno, kućno beljenje pod kontrolom stomatologa je i daleko bezbednija od neproverenih i nebezbednih metoda beljenja u salonima lepote ili samostalnim beljenjem raznoraznim neproverenim hemikalijama.

Šta zapravo znači izbeljivanje zuba?

Zubi u svojoj strukturi imaju spoljašnji sloj gleđi i unutrašnju supstancu dentin. Samo gleđ je u kontaktu sa spoljašnjom sredinom i providna je. Dentin je taj koji ispod gleđi prosijava i utiče na boju zuba. U postupku izbeljivanja zuba koristi se supstanca karbamid – peroksid.

Otpuštanjem kiseonika iz ovog jedinjenja, dolazi do oksidacije organskih materija u dentinu i samim tim do njegovog izbeljivanja. Struktura zuba se u ovom procesu ne menja!

Dugotrajnost efekta izbeljivanja zuba je individualna, može da traje i do nekoliko godina. U svakom momentu je moguće ponoviti ovaj proces. Izbeljivanjem zuba ne dolazi do loših trajnih posledica po zube i sada možete bezbedno da uživate u svom novom osmehu.

Šta treba da znate pre nego što odaberete ovu metodu izbeljivanja zuba?

Kućno izbeljivanje zuba se preporučuje zbog toga što se do željene boje dolazi postepeno. U svetu je ovo najrasprostranjenija metoda izbeljivanja zuba.

Ono što nekim pacijentima predstavlja problem u toku ovog procesa je što u periodu izbeljivanja zuba ne bi trebalo da konzumiraju tamno obojena pića (kafa, čaj, crno vino).

Zbog prirode postupka za vreme ove procedure zubi su podložni menjanju boje, što u slučaju konzumiranja ovih napitaka dovodi do tamnjenja zuba.

Takođe, prolazna osetljivost zuba je moguća i to uglavnom na hladno. Ukoliko primetite da je do toga došlo, obratite se svom stomatologu koji će vas savetovati o daljoj proceduri. Neki od saveta koji se primenjuju u tom slučaju su smanjenje vremena izbeljivanja zuba, smanjenje koncentracije karbamid – peroksida u gelu za izbeljivanje ili upotreba paste za zube protiv osetljivosti zuba. Ova osetljivost je uvek prolazna, ali je potrebno da pacijenti znaju da do nje može doći.

Šta je potrebno uraditi na zubima nakon njihovog beljenja?

Važno je da pacijent zna da bele (kompozitne) plombe i keramika ne podležu izbeljivanju. Dakle, ukoliko imate plombu u vidljivoj regiji osmeha koja je svojom strukturom dobra, ona treba da ostane na zubu u toku beljenja. Nakon završenog procesa izbeljivanja zuba biće potrebno da je promenite, zato što svojom bojom neće odgovarati novoj nijansi zuba. Ovo je takođe slučaj ukoliko imate navlake (krunice) na nekim od prednjih zuba.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA