Endodoncija

Cilj endodontske terapije je ukloniti infekciju iz kanala korena.

Zakažite pregled

ENDODONCIJA

Endodoncija je oblast stomatologije čiji je cilj tretman obolele zubne pulpe – kako u kruničnom tako i u korenskom delu zuba – kao i tkiva koja okružuju koren zuba. U slučajevima kada uznapredovali karijes ili trauma zuba prouzrokuju obolevanje pulpe zuba, tada se zub može spasiti endodontskim tretmanom.

Endodontski tretman ili lečenje kanala korena zuba neophodno je sprovesti kada je pulpa u zapaljenju ili je inficirana. Endodontski tretman sastoji se od odstranjivanja zapaljene ili inficirane pulpe („živca”), te pažljivog čišćenja i oblikovanja unutrašnjeg dela korena, gde je bila smeštena pulpa. Nakon potpune mehaničke i hemijske obrade, kanal korena puni se odgovarajućim pastama i gutaperka štapićima.

Endodoncija i pulpitis

Onda kada bakterije i toksini prodru u komoru zubnog živca, dolazi do prve faze zapaljenja ili takozvanog pulpitisa. Kao prvi simptom javlja se osetljivost zuba na toplo i hladno, slatko, a kasnije se mogu javiti i jaki bolovi. 

Bol izaziva otok same pulpe, što u stvari predstavlja biološki odgovor na prisustvo bakterija. Tada pulpa, zarobljena u zidovima zuba izaziva pritisak i bol.

Šta uraditi kad zub počne da boli?

Bol koji nastaje kao posledica upale živca se najčešće javlja naglo, nekad i u toku noći, oštar je i veoma jak. Prvo što treba da uradite je da se javite svom stomatologu i da ga posetite u najkraćem mogućem roku. Do tada, možete pomoći sebi sa nekim od lekova protiv bolova, kao i sa oblozima.

Ukoliko jak bol naglo prestane, nemojte odustati od posete stomatologu, jer zub koji je prestao da boli i dalje mora da bude izlečen kako ne bi kasnije morao da se vadi. Trudite se da što bolje održavate higijenu zuba, jer će ostaci hrane na tom zubu pogoršati njegovo stanje.

Načini lečenja

Cilj endodontske terapije je ukloniti infekciju iz kanala korena. Kanal se zatim čisti i puni pastama koje će onemogućiti da se infekcija ponovo javi. Od Vas će se verovetno zahtevati nekoliko poseta i malo strpljenja, ali rezultati koje možemo da postignemo su vredni toga. Nakon lečenja, zub se ili zatvori plombom, ili ako je dosta oštećen, nadoknadi se nadogradnjom i protetskom krunom.

Stomatološka ordinacija Hristov poseduje sav najsavremeniji materijal i opremu za endodontske zahvate, koje sprovode naši stručnjaci.

Bezbolan zahvat

Danas je moguće upale živca tretirati apsolutno bezbolno uz korišćenje mera lokalne anestezije. U današnje vreme lečenje kanala zuba je mnogo pouzdanije i daje bolje rezulatate, a nelagodnost zbog dentalnog zahvata koja je prisutna kod mnogih ljudi svedena je na minimum.

Kada je potrebna endodontska terapija?

Lečenje kanala korena zuba je potrebno kada je pulpa zuba (njen nervni i vaskularni sisten) inficiran ili kroz uznapredovalu karijesnu leziju ili povredom. Ukoliko se u ovom trenutku ne reaguje odlaskom kod stomatologa, infekcija će se širiti kroz kanale sve do tkiva iznad korena zuba i dovešče do još većeg bola i otoka.

Posledice nelečenja

Bakterije koje su nedovoljno dobrom higijenom i lošim održavanjem zuba prodrle u kanal korena zuba, izazivaju zapaljenje zubenog živca i tada pacijenti osećaju izrazito jak bol koji ih dovodi stomatologu. Ukoliko dođe do jačih upala stvara se gnoj koji se širi izvan korena zuba i u većini slučajeva razara kost. Ako se ne leči, upala može dovesti i do jačeg otoka koji je vidljiv na licu koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Revizija i apikotomija

Jako retko endodontsko lečenje može biti neuspešno. Do toga dolazi zbog komplikovane anatomije zuba, veoma zakrivljenih i uskih kanala, ili zbog loše izvedenih prethodnih endodontskih zahvata. Neki od takvih slučajeva uspešno se rešavaju revizijom.

Ako nije moguće napraviti reviziju zbog nadogradnji unutar zuba, hirurškim zahvatom se pristupa vrhu korena koji se potom odreže i ukloni zajedno s upalnim tkivom. Ovaj zahvat naziva se “apikotomija”. U pojedinim slučajevim revizija i apikotomija se ne mogu napraviti. Tada se zub ili pojedini koren na višekorenskim zubima mora odstraniti.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA