Stomatološki pregled

Najbolja prevencija u borbi protiv karijesa

Zakažite pregled

STOMATOLOŠKI PREGLED

Stomatološki pregled predstavlja pregled od izuzetnog značaja u cilju procene zdravstvenog stanja usta i zuba, kao i prevencije oboljenja zuba, desni i usne šupljine. Stomatološki pregled trebalo bi vršiti na svakih šest meseci.

Pored standardnog stomatološkog pregleda, u našoj ordinaciji pacijenti mogu obaviti i specijalistički pregled, konsultatitvni pregled, kao i konzilijarni pregled stručnjaka svih specijalnosti. Nakon svakog  specijalističkog pregleda pacijent mogu dobiti mišljenje stomatologa u pisanoj formi.

Preporučljivo je praktikovanje ovakvog pregleda 2 puta godišnje (svakih 6 meseci) kako bi sprečili eventualno oboljenje zuba i usne duplje.

Po pravilu, stomatološki pregled dva puta godišnje za većinu populacije poprilično dobro funkcioniše, no to se ne može reći za osobe sa visokim rizikom od karijesa i upale desni. Njima se savetuje redovan stomatološki pregled svaka tri do četiri meseca. Pod osobe sa visokim rizikom ubrajaju se:

  • pušači
  • trudnice
  • osobe koje trenutno pate od upale desni
  • osobe sa slabim imunološkim sistemom
  • osobe sa velikim rizikom od karijesa
  • osobe koje često piju gazirane, zaslađene sokove ili jedu brzu hranu
  • osobe koje imaju izrazito nepovljovan položaj zuba

Bebe kod stomatologa

Nicanje mlečnih zuba vrlo je važno za decu i roditelje, jer predstavlja prekretnicu zbog uvođenja raznovrsnije hrane. Nakon što su neprespavane noći zbog nicanja zuba prestale, trebalo bi da razmslite o prvom odlasku kod zubara.

Preporučuje se da prva poseta stomatologu bude uoči dečijeg prvog rođendana, ili u roku od šest meseci nakon nicanja prvog sekutića. Iako su ove posete često samo informativnog karaktera, vrlo su važne radi uspostavljanja adekvatne oralne nege i zdravih navika kod beba.

Prvi stomatološki pregled deteta

Prvi stomatološki pregled poželjno je obaviti kod deteta sa pet godina, nakon čega se vrše redovni kontrolni pregledi u cilju kontinuirane inspekcije i procene dentalnog statusa. Kod dece starije od pet godina, stomatološki pregled omogućava stomatologu procenu pravilnog rasta zuba.

U slučaju prisustva nepravilnog rasta i razvoja zuba, pacijentu se omogućava da u periodu od nekoliko godina pomoću zubne proteze pokuša da ujednači zubni položaj radi omogućavanja pravilnog žvakanja. Dodatno, time se prevenira i mogućnost nastanka ozbiljnijih stanja koja utiču na funkciju usne šupljine.

U toku prve posete, zubar obično upućuje roditelje u to kako na adekvatan način da peru zube i vode računa o oralnoj higijeni kod svoje dece.

Osnovni stomatološki pregled u ordinaciji Hristov podrazumeva pregled stanja svakog zuba pojedinačno, ali i stanje vaših desni i usta uopšte. Stomatološki pregled je prvi korak koji biste trebali da napravite. Na osnovu pregleda stomatolog će preporučiti dalje korake za lečenje, ukoliko za to ima potrebe.

Stomatološki pregled odraslih

Stomatološki pregled odraslih je od izuzeznog značaja radi očuvanja prirodne denticije od oštećenja usled žvakanja, bakterija, naslaga, oštećenja zubne gleđi, i oboljenja desni što je duže moguće.

U slučaju gubitka jednog ili više zuba, stomatološki pregled omogućava adekvatno planiranje dalje rehabilitacije.

Stomatolog primenjuje materijale i naprednu aparaturu koja omogućava najoptimalniju dentalnu restauraciju, uz odlične estetske rezultate i odsustvo diskomfora prilikom obroka.

Vaš prvi kontakt sa nama treba da bude prvenstveno prijatan i treba da omogući da se stekne uzajamno poverenje. Naš tim pruža sve potrebne informacije i trudi se da pacijentima objasni postojeće stanje usne duplje. Nakon detaljnog pregleda, pristupa se izradi plana terapije.

Kako se izvodi stomatološki pregled?

Pacijent najpre popunjava upitnik o svom opštem zdravstvenom stanju, a zatim mu stomatolog uradi detaljan pregled, koji obuhvata: uzimanje stomatološke anamneze, klinički pregled zuba – uzimanje statusa svakog zuba pojedinačno, klinički pregled gingive (desni), klinički pregled mekih tkiva usta, sluznice obraza, nepca, poda usta i jezika, i inspekciju celokupnog orofacijalnog sistema.

Stomatolog može takođe da pristupi i poliranju zuba čime se uklanja prisustvo naslaga i kamenca, te prevenira nastanak karijesa, gingivitis i periodontitis koji mogu dovesti i do gubitka zuba. Dentalni pregled od izuzetne je važnosti radi edukacije pacijenta o pravilnom održavanju oralne higijene.

Priprema za stomatološki pregled

Nisu potrebne posebne pripreme radi stomatološkog pregleda. Pacijent je u obavezi da dostavi stomatologu prethodnu medicinsku dokumentaciju.

Stomatološki pregled u trudnoći

Trudnoća je period kada treba obratiti posebnu pažnju na higijenu i zdravlje zuba i desni. U našoj ordinaciji vrlo često možemo čuti izjavu žena koje su rađale da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja zubnog tkiva, do bolova, vađenja problematičnih zuba i ispadanja zdravih zuba.

Pogrešno je mišljenje da zubi u trudnoći stradaju samo zbog nedostatka kalcijuma. Ukoliko nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, kalcijum se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne zuba. Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa.

U trudnoći se menja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. U nekim slučajevima, takođe se može desiti da je žena pre trudnoće imala probleme koji nisu otklonjeni, i koji joj u trudnoći mogu zadati brigu.

Stomatološki pregled u trudnoći

Lečenje zuba u trudnoći

Stomatologa treba posetiti barem jednom u toku trudnoće, a preporučuju se dva stomatološka pregleda. Ne zaboravite da pri svakoj poseti zubaru naglasite da ste trudni! Neophodno je da svako krvarenje ili oticanje desni, bol zuba ili desni, ili bilo kakav drugi neprijatan osećaj u ustima, odmah prijavite zubaru. 

Tokom prvog tromesečja trudnoće pacijentkinja može biti podvrgnuta obuci pravilnog održavanja oralne higijene, obradi parodontalnih džepova i urgentnoj stomatološkoj terapiji.

Drugo tromesečje trudnoće se smatra najbezbednijim periodom trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije.Taj period treba iskoristiti za eliminaciju potencijalnih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće ili odmah nakon porođaja mogu izazvati teškoće.

Kraj osmog i deveti mesec su period kada se ne preporučuju rutinske stomatološke terapije zato što se buduće majke ne osećaju komforno u stomatološkoj stolici. Ukoliko je neophodna stomatološka terapija u ovom periodu, intervencije moraju biti što kraće, a pacijentkinja se mora smestiti u stolicu u položaj koji joj najviše odgovara. Obimne parodontološke intervencije treba odložiti za period nakon porođaja. Tokom stomatološke terapije ne smeju se ordinirati lekovi koji prolaskom kroz placentu mogu da izazovu oštećenje ploda.

Snimanje zuba u trudnoći

Iako su za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe potrebne minimalne doze zračenja, ipak je tokom trudnoće poželjno izbegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Ako je snimanje nužno, treba da ga obavite na ispravnom uređaju, uz primenu svih mera zaštite i Vas i ploda.

Kako sprečiti probleme sa zubima u trudnoći?

Najbolji način da se izbegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje zuba pre trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, savetujemo vam da u Vaše planove uključite i posetu zubaru, kako biste otklonili postojeće probleme i dobili savete koji mogu sačuvati Vaše zube.

U toku trudnoće održavajte higijenu zuba, pridržavajte se saveta zubara, redovno kontrolišite zube i obavezno se javite zubaru ukoliko osetite probleme desni. Vodite računa o ishrani, izbegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni, i redovno menjajte četkicu, da biste izbegli skupljanje bakterija. Pravilna nega i brzo reagovanje, mogu otkloniti mnoge neželjene posledice.

Stomatološki pregledi u HRISTOV ordinaciji

Da bi vaši zubi bili zdravi i lepi, što svakako ima uticaja i na zdravlje celog organizma, vaše samopouzdanje i društvene odnose, morate imati poverenja u svog stomatologa. Stomatološka ordinacijaHRISTOV može da vam ponudi sve što će doprineti da imate zdrave zube, da budete zadovoljni i nasmejani, a da do toga dođete na najprijatniji mogući način, bez straha i bola.

U našoj ordinaciji obavljaju se sve vrste stomatoloških usluga, kroz saradnju sa specijalistima iz oralne hirurgije, ortodoncije, protetike i parodontologije, što omogućava da se što efikasnije i u najkraćem mogućem roku otklone sve tegobe pacijenata.

U ordinaciji HRISTOV se prate savremeni trendovi u lečenju i  u protetici, koriste se isključivo materijali proverenog kvaliteta i veka trajanja. Sve intervencije koje se obavljaju su bezbolne.

Galerija radova

Stomatološka ordinacija Hristov pruža stomatološke usluge pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije.

POGLEDAJ RADOVE

Kontakt

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način

ZAKAŽITE PREGLED

Cenovnik

Stručnost, pouzdanost, kao i praćenje najnovijih tehnologija i dostignuća naši su principi rada i razvoja.

VIŠE INFORMACIJA